Drie nieuwe projecten ondersteund 

Het Nationaal Park (NP) Fonds Utrechtse Heuvelrug kent een financiële bijdrage toe aan projecten van Herenboeren Willemshoeve, Utrechts Landschap en het Gelders Genootschap.  

Natuurinclusieve landbouw 

Herenboeren Willemshoeve (HBWH) is een kleinschalig, coöperatief gemengd boerenbedrijf dat wekelijks ongeveer 500 inwoners uit Baarn, Soest en omgeving voedt. Met de bijdrage vanuit het NP Fonds wil HBWH in aanvulling op groenteteelt en akkerbouw ook natuurgedreven fruit telen en vrije uitloop kippen gaan houden, op een biodivers gemengd agrarisch landschap.  

Historische elementen 

Met het project “Kwaliteitsimpuls historische elementen Moersbergen” wil Utrechts Landschap het landgoedkarakter van Landgoed Moersbergen versterken, de biodiversiteit vergroten en cultuurhistorische elementen in het gebied zichtbaarder maken. Het project beoogt ook buurtbewoners, natuurliefhebbers en liefhebbers van cultuurhistorie te betrekken bij het landgoed en de activiteiten. 

Erfgoed met een oorlogsverleden 

Vanuit de samenwerking in het landelijke project “Oorlog in Arcadië” beoogt het Gelders Genootschap voor de erfgoedzone Utrechtse Heuvelrug antwoord te geven op de vraag hoe we, als eigenaren, erfgoedinstellingen en overheden, omgaan met het WOII verleden op buitenplaatsen en landgoederen, en hoe we in de toekomst hier (beter) mee omgaan kunnen omgaan. Veel erfgoedwaarden verdwijnen simpelweg omdat men niet weet dat het er is. Daarbij gaat het zowel om materieel als immaterieel erfgoed. 

Over het NP Fonds 

Met het ondersteunen van deze projecten draagt het NP Fonds Utrechtse Heuvelrug bij aan het behouden en beschermen van natuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed op en om de Utrechtse Heuvelrug. 

Volgend jaar wordt er een nieuwe aanvraagronde geopend. Houd daarvoor deze website in de gaten. 

Het NP Fonds is een initiatief van stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.