Terug naar de UITAgenda

Expositie en rondleidingen Bezoekerscentrum Grebbelinie

17 maart 2022 - 17 juli 2024 Renswoude

De expositie
In het Grebbelinie Bezoekerscentrum duik je in de geschiedenis van één van de grote waterlinies van Nederland: de Grebbelinie. Deze slinger van forten en liniedijken tussen Rhenen en Spakenburg beschermde ons land meer dan tweehonderd jaar. De houten soldaten die hier op vier cruciale momenten in de vaderlandse geschiedenis de linie verdedigden, vertellen je hun verhaal in de interactieve expositie.

De expositie biedt een persoonlijke introductie door een gids, een korte film, interactieve animaties, tijdlijnen, veldtelefoons en vele voorwerpen uit 200 jaar geschiedenis. Nieuw in de expositie is de aandacht voor militairen van Nederlandse en geallieerde zijde, die zich hebben onderscheiden in 1940-1945. Ook nieuw is de wisselexpositie die handelt over de Grebbelinie in en om Renswoude in 1940-1945. Naast mooie foto's is er een animatie te zien van de bevrijding van Renswoude in april 1945 en een unieke film van 12 minuten over een gemobiliseerde eenheid bij Scherpenzeel en Renswoude.

Wandelroute
Naast de toegangskaart voor de expositie kun je voor €0,60 een wandelkaart krijgen, waarmee je het omliggende fort op eigen gelegenheid kunt bezoeken. De lengte van deze wandeling is 2,5 km. Uiteraard zijn er tal van andere (langere) wandel- en fietstochten mogelijk vanaf deze historische plek.

Rondleiding over het fort
Een gidstocht over het fort maakt je bezoek compleet. Elke eerste zondag van de maand kun je deelnemen aan een open rondleiding onder leiding van een gids om 14:00 uur. Je kunt ook een rondleiding boeken voor een besloten groep.