Terug naar de kaart

Grebbelinie Bezoekerscentrum

Renswoude

Vanaf 5 juni is Grebbelinie Bezoekerscentrum weer geopend! Boek vooraf je ticket met tijdslot en raadpleeg de website van Grebbelinie Bezoekerscentrum voor de meest actuele informatie.

In het bezoekerscentrum op het Fort aan de Buursteeg start het verhaal van één van de grote waterlinies van Nederland: de Grebbelinie. Deze slinger van forten en liniedijken tussen Rhenen en Spakenburg vormde meer dan tweehonderd jaar de belangrijkste verdediging van ons land.

De Grebbelinie herleeft op en rond de verdedigingswallen van het fort. De verhalen van de houten soldaten brengen de bezoeker dichterbij de historie. Ze laten zien hoe de linie van de Tachtigjarige oorlog tot de Tweede Wereldoorlog werd ingezet om op een slimme manier het land te verdedigen. Maak kennis met de eeuwenoude militaire geschiedenis van de linie in de expositieruimte, geniet van een hapje en drankje in Restaurant Grebbelounge of start je eigen ontdekkingstocht langs de linie.

Voor kinderen is er een leuk en actief soldatenpad (4-8 jaar) en een speurtocht (9 – 12 jaar). Een bezoek aan de expositie kan worden gecombineerd met een mooie wandeling over het aarden Fort aan de Buursteeg (ruim 2 km).

*Deze locatie is onderdeel van de Grebbelinie route. Speel de video af als u op locatie bent: https://youtu.be/5YE9lXXIG5k

Het Grebbelinie Bezoekerscentrum vormt vervolgens dé toegangspoort om de verhalen van de houten soldaten verder te ontdekken. Wie goed zoekt, ontdekt talloze sporen verscholen in een geheimzinnig groen landschap. Oude sluisjes, betonnen kazematten, tankversperringen en Duitse bunkers zorgen voor een ontmoeting met meer dan twee eeuwen landsverdediging. Geniet ondertussen van de talloze vogels, vlinders en andere dieren die leven op de Grebbelinie.