Terug naar de kaart

Stadsmuseum Rhenen

Rhenen

Van harte welkom in Stadsmuseum Rhenen. Stadsmuseum Rhenen zorgt ervoor dat jouw bezoek ontspannen en veilig verloopt. Museumtickets regel je als volgt:

  1. Online via een bestelformulier. (voor 17.00 uur besteld = dezelfde dag nog reactie).
  2. Telefonisch tijdens openingsuren  0317 – 612077 . 
  3. Aan de deur tijdens openingsuren. Je hoort meteen of er ruimte is (die is er vrijwel altijd)

Stadsmuseum Rhenen werkt met tijdsloten. Je bezoek start op een vaste tijd, om de 30 minuten (de eindtijd is vrij).

Ontdek de schatten van Rhenen

Neanderthalers. Frankische vorsten. De heilige Cunera. Soldaten – Spaanse, Franse, Engelse en Duitse. Maar ook een Winterkoning in ballingschap, veermannen en kunstenaars. Zelfs Rembrandt. Ze zijn de hoofdrolspelers in de verhalen in het nieuwe Stadsmuseum Rhenen. Verhalen over de geschiedenis van Rhenen. Wat een leuk en boeiend museum!

Eeuwenoud gebouw
Het Stadsmuseum opende vorig jaar in het Oude Raadhuis – het mooiste monument van de stad. Een prachtig, groot middeleeuws gebouw, dichtbij de beroemde Cunerakerk en met zicht op de Rijn. Eeuwenlang huisden hier het stadsbestuur en de rechtbank. Dat kunt u nog zien.

Op uw tocht door de hoge ruimten ontdekt u Rhenen als stad van schatten, strijd en schoonheid. Een plaats die ook verbonden is met grote historische gebeurtenissen en (inter)nationale netwerken. Dat heeft alles te maken met de ligging van Rhenen, tussen de hoge heuvelrug en de rivier.

Schatten
U kunt in het museum genieten van archeologische topstukken, die de Rhenense bodem prijs gaf – waaronder imposante goudschatten en archeologische voorwerpen. Wapens, eetgerei, sieraden met edelsteen uit zelfs India. Herinneringen aan Neanderthalers en mammoeten. Maar ook ziet u tal van voorwerpen die Rhenen als populaire middeleeuwse bedevaartsplaats in de spotlichten zetten. Zoals een zeldzaam eikenhouten beeld van Cunera, uit 1500, en kwetsbare pelgrimstekens. Ooit werden ze met duizenden tegelijk gemaakt als herinnering aan de Heilige Cunera, die in Rhenen vereerd werd.

Strijdkamer
Hier staat u oog in oog en Rhenen in woelige tijden. In en om Rhenen is veel gestreden. Een Vikingenzwaard, gevonden in de Rijn, herinnert hier aan. Maar ook een schilderij waarop Gelderse troepen de ommuurde stad belagen.  Soldatenhelmen, gevonden in de Stadsgracht van ooit, verwijzen naar de strijd met de Spanjaarden. En natuurlijk is er aandacht voor de Grebbelinie en voor W.O. II.  U ziet beelden van burgers, te midden van een stad in puin. En van Ouwehands Dierenpark, bezet door de grimmige Duitse soldaten. Filmpjes vertellen het verhaal indringend.

Schoonheid
Rhenen, wat ben je mooi! Kunstenaars zijn al eeuwen geraakt door Rhenens schoonheid. Rembrandt was er een van. De weidse uitzichten, de heuvelrug en het stadje aan de rivier, ze blijven fascineren. Verheug u op een mooie collectie schilderijen en prenten, die u de stad en omgeving van toen en nu laten zien. Filmpjes en foto’s, en een virtuele route door Rhenen maken de presentatie extra afwisselend.

Tentoonstellingen en Museumcafé
Naast de vaste presentatie biedt het museum een programma van tentoonstellingen en activiteiten. In het prachtige museumcafé kunt u genieten van een heerlijke koffie met zoetigheden, een lunch of lekker glas. Trouwen kan ook in het Stadsmuseum Rhenen, vergaderen of een feestje vieren ook.

VVV informatiepunt

Stadsmuseum Rhenen is ook een VVV informatiepunt. Je kunt hier terecht voor actueel foldermateriaal van de regio en voor fiets- en wandelroutes. Informeer bij Stadsmuseum Rhenen of de lokale VVV voor de beschikbaarheid van VVV cadeaukaarten.