Doe mee! Maak van jouw tuin een stukje Nationaal Park

Jij kunt onderdeel worden van het Nationaal Park. Door het aanleggen van een Heuvelrugtuin. Een Heuvelrugtuin is minstens 60% groen,  er wordt gifvrij getuinierd, het biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park. Is jouw groene hart inmiddels sneller gaan kloppen en wil jij ook aan de slag met jouw Heuvelrugtuin? Mooi! We hebben namelijk heel veel leuke tips voor je. Bekijk onderstaand filmpje en ga aan de slag!

Checklist

Een groenere tuin creëren kan heel makkelijk met bijvoorbeeld inheemse planten, de waterpijp afkoppelen of meer schuilplekken maken voor insecten. Zo help je de natuur te stimuleren, zeker de bijen hebben tegenwoordig onze hulp nodig. Gebruik de checklist om te zien wat jij al in je tuin hebt en wat je nog kan verbeteren.

Inheemse planten

Wist je dat in elke Heuvelrugtuin minimaal vijf planten en/of bomen staan die afkomstig zijn van de Heuvelrug? Eén van de stappen om te komen tot een Heuvelrugtuin, is door zoveel mogelijk tegels eruit te gooien en te vervangen door groen. En dan het liefst Heuvelruggroen. Inheemse planten zijn goed voor de biodiversiteit en zijn beter beschermd tegen plagen. Wil je jouw tuin ook aanvullen met inheemse planten, kijk dan op de planten-lijst voor alle inheemse planten of ga naar een van de deelnemende Tuincentra.

Waterhuishouden

Alle levende dingen hebben water nodig. Gaat al jouw regenwater de grond in met een waterpijp, koppel hem dan af. Hier profiteert je tuin en je portemonnee van! Je kan bijvoorbeeld al het water in een regenton laten lopen en daarmee de planten water mee geven. Lees hier meer over waterhuishouden in jouw tuin!

Gifvrij tuinieren

In een heuvelrugtuin wordt gifvrij getuinierd. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen of kunstmest gaat ten koste van een gezonde bodem; de basis van elke tuin. Zorg in plaats van kunstmest voor organisch materiaal in de bodem. Organische mest kun je kopen of zelf maken door een composthoop aan te leggen.

Dieren & Insecten

Dieren en insecten zijn ontzettend belangrijk voor je tuin. Zo bestuiven bijen de bloemen en andere insecten afgestorven dieren en planten. Zij maken een groot deel uit van de voedselkringloop. Zorg er dan ook voor dat ze voldoende schuilplekken hebben of eten voor ze. Het creëren van verschillende leefgebieden (nat- droog, schaduw-zon, hoog-laag) maakt jouw tuin aantrekkelijk. Denk hierbij aan bloemen met nectar, of aan bes-dragende planten. Ook helpt het plaatsen van vogelhuisjes, vleermuis- of vlinderkasten of bijen- en insectenhotels in je tuin. Zo voelen dieren zich thuis in jouw tuin.

Meld je tuin aan

Jouw Heuvelrugtuin kan anderen inspireren om ook aan de slag te gaan en van hun eigen tuin een stukje Nationaal Park te maken.

Meld daarom nu jouw tuin aan!

Voorbeeldtuinen

Voorbeeldtuinen

In de deelnemende gemeenten van het project Heuvelrugtuinen, worden voorbeeldtuinen aangelegd. Deze voorbeeldtuinen zijn toegankelijk voor publiek en stimuleren en inspireren bewoners om van hun eigen tuin een stukje Nationaal Park te maken.

Meer weten?

Jouw Heuvelrugtuin volgens Sonne Copijn: planten waar bijen dol op zijn!

Je woont in of aan het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug? En je wilt van jouw tuin een stukje Nationaal Park maken? Dan is het belangrijk dat de dieren en insecten van het park een thuis krijgen in jouw tuin! En wie kan dat beter uitleggen dan Sonne Copijn van de Bee Foundation. Op kwekerij Bijenkans vertelt zij op welke manier Heuvelrugplanten bijdragen aan het leven van de wilde bij.

Veelgestelde vragen Heuvelrugtuinen