Waar leer je nou meer van de planten en dieren in je eigen prachtige omgeving dan in de natuur zelf? Neem daarom de klas mee naar Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en laat de leerlingen zich verwonderen over alles wat om ons heen leeft. We hebben verschillende programma’s en lespakketten ontwikkeld om je daarvoor de tools te geven.
Groep 1 t/m 8 – Van Luchtkasteel tot Dassenburcht
In heel Nederland, maar vooral op de heuvelrug, vind je prachtige landgoederen met bijzondere planten en dieren. In het programma Van Luchtkasteel tot Dassenburcht adopteer je als school een landgoed in de buurt. Dat betekent dat de leerlingen om het jaar op het landgoed les krijgen over de natuur en cultuur van het landgoed. De leerlingen leren het landgoed (en soms ook de eigenaar) door en door kennen en dat wakkert de interesse en passie voor hun eigen omgeving aan.
Kijk voor meer informatie en de deelnemende landgoederen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug op: www.vanluchtkasteeltotdassenburcht.nl.
Groep 5/6 – Nu naar buiten met NatuurWijs
Niet op een stoel zitten, maar op een boomstam. Niet door een raam naar buiten staren, maar buiten om je heen kijken. In dit programma van NatuurWijs gaan leerlingen uit de groepen 5 en 6 drie keer per jaar een dag een natuurgebied in. Onder leiding van een, speciaal voor het basisonderwijs, getrainde NatuurWijzer zijn ze dan de hele dag bezig met ontdekken, onderzoeken, spelen en werken. Op school bereiden ze zich telkens voor en na afloop van de ‘buitendag’ kijken ze terug op wat ze hebben beleefd. Op deze manier doen de leerlingen kennis op, beleven ze de natuur in al haar facetten.
Meer weten? Kijk op: www.natuurwijs.nl
Aanmelden voor dit programma op de Utrechtse Heuvelrug kan door te mailen naar Natuur en duurzaamheids communicatie. Bellen mag ook: 088 – 022 50 00
(Team NDC, Omgevingsdienst regio Utrecht)
Scholen in de omgeving van de Utrechtse Heuvelrug bestellen dit pakket tegen portokosten. Voor andere scholen geldt een aanvullend bedrag van € 10. Neem voor meer informatie en bestellen contact op met Elies Arps (projectleider educatie IVN).