Wat we nu het Baarnse Bos noemen, was lange tijd het overbos dat hoorde bij paleis Soestdijk. In 1758 werd het Baarnse Bos toegevoegd aan Soestdijk. Het herenhuis dat er stond werd bijna geheel gesloopt. Het overbos veranderde in een chic wandelgebied voor de Oranjes.
De geometrische hoofdstructuur lag er al: kaarsrechte lanen, uitkomend op een centrale waterpartij: de Grote Kom. De oranjes stelden in 1788 architect P.W. Schonck aan om de aanleg te vervolmaken. Misschien is een van de grootste attracties van het huidige Baarnse Bos wel van zijn hand: de berceau. Een berceau is een loofgang die ontstaat door twee rijen bomen met de kruinen naar elkaar toe te snoeien.
Sinds 1981 beheert Staatsbosbeheer het Baarnse Bos en voert er stapsgewijs een uitgebreide restauratie uit.
Wandelpaden
Het Kabouterpad: speciaal voor kinderen.
De Kabouterwandeling in het Baarnse Bos loop je als een echte kabouter: je krijgt een kaboutermuts, een échte gevulde knapzak en een kabouterboek. In het bos staan kabouters en in het kabouterboek staan leuke opdrachtjes. Na afloop kun je bij het startpunt een echt Kabouterdiploma ophalen!
Start: Eethuys-Café De Generaal.
Groene Wissel Baarn: Paleis, Kroondomeinen en Kastelen
Door het Baarnse Bos naar en langs paleis Soestdijk. Daarna een lekkere wandeling door de voormalige Kroondomeinen. Langs kasteel De Hooge Vuursche wandelt u het grote Landgoed Groeneveld in.
Wandeling De Baarnse Bossen
Een oude NS-wandeling. Deze wandeling gaat via het Baarnse Bos naar Soestdijk. Vervolgens via het Paardenbos en het Roosterbos weer terug naar het station van Baarn.
De beschrijving van de wandeling kunt u vinden op wandelzoekpagina.nl.
Eten en drinken
Eethuys-café De Generaal. Voor openingstijden zie de website van De Generaal. Aan de Torenlaan, bij de spoorwegovergang, ligt eetcafé Spoorzicht.