Gedurende de eerste jaren werd het pand met nabijgelegen speeltuin gebruikt als hotel. Tijdens de mobilisatie van 1939-’40 fungeerde De Dennen nog als stafkwartier voor officieren, maar vanaf 1955 ging men zich geheel toeleggen op het restaurant. De menukaart laat zich in belangrijke mate leiden door de seizoenen en de ambachtelijk gebakken appeltaart komt uit eigen keuken. Een mooie kennismaking met de streek.
Ontdek de Grebbelinie
Oude aarden forten, geheimzinnige dijkjes, sluizen en betonnen kazematten herinneren aan een van de belangrijkste waterlinies van Nederland: de Grebbelinie. Deze bestaat uit een serie aarden verdedigingswerken, verbonden door een liniewal. Er werd 200 jaar (1745-1945) gewerkt aan de versterkingen die het westen van Nederland moesten beschermen tegen aanvallers uit het oosten. Dat de linie werd aangelegd in de Gelderse Vallei heeft te maken met de lage ligging tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Veluwe massief. Hierdoor kon het water worden vastgehouden dat via de Nederrijn bij de Grebbeberg werd aangevoerd. Restaurant De Dennen ligt langs een bescheiden dijkje, de Groeperkade. Dergelijke onopvallende waterkeringen speelden echter een hoofdrol. Ze moesten voorkomen dat het water zou weglopen naar lager gelegen gebied. Door het openen en sluiten van sluizen kon de doorvoer van water worden geregeld.
Wandelroutes vanaf deze TOP:
- Grebbelinie wandelroute, 15 km
De Dennen is een uitstekend startpunt voor het verkennen van de Grebbelinie. Via dijkjes en paden zijn de fortificaties rond Renswoude bereikbaar in een route van 15 km. Deze wandelpaden maken bovendien deel uit van het Utrechtpad en het Grebbeliniepad. De laatste heeft een lengte van 91 km en voert van Ochten via Rhenen naar Bunschoten-Spakenburg. - Cultuurhistorische stoeptegelwandelroute (5-7 km)
Dit is een cultuurhistorische wandelroute langs de monumentale gebouwen in het centrum van de gemeente Renswoude. De routebeschrijving met toelichting over de diverse gebouwen is verkrijgbaar bij restaurant De Dennen. - Klompenpaden Breeschoterpad (6 km) en Daatselaarsepad (4 km)
De Dennen vormt het startpunt van beide klompenpaden door het mooie buitengebied van Renswoude en Scherpenzeel. Wandelen door het agrarische gebied, over landgoederen, langs boerenerven en delen van de Grebbelinie. Klompen aan, rugzak op en gaan!
Fietsroutes vanaf deze TOP:
- Fietsroute Renswoude (33 km)
Een gastvrij dorp in een groene omgeving. De gemeente Renswoude ligt ingeklemd tussen het Veluwemassief en de Utrechtse Heuvelrug. Daardoor is de omgeving zeer gevarieerd met zowel landbouwgebied als bossen en landgoederen. Knooppunten: 79 77 44 39 38 76 36 21 99 48 47 20 23 22 81 73 74 80 79 - Grebbelinie fietsroute (33 km)
Deze erfgoedroute brengt u langs de aarden vestingen in het hart van de Grebbelinie. Fortificaties bij Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg worden aangedaan evenals monumenten en bezoekerscentra. Langs het Valleikanaal bij Woudenberg zijn tevens loopgraven te bezichtigen. Een bijbehorende fietsgids is verkrijgbaar bij restaurant De Dennen. - Fietsroute Renswoude, Doorn en Woudenberg, 55 km
Deze route start en eindigt in Renswoude. U fietst door een prachtig deel van zowel de Vallei als de Utrechtse Heuvelrug. Onderweg passeert u onder meer de stuifzanden en heidevelden van het Leersumse Veld en de plaatsen Doorn, Maarn, Woudenberg en Scherpenzeel. Knooppunten: 79 86 36 37 21 58 99 48 47 20 66 67 68 12 71 70 08 05 04 16 06 15 14 89 85 84 81 73 74 80 79
Bereikbaarheid OV
TOP De Dennen is per OV bereikbaar, 7 dagen per week, met een minimale frequentie van 1x per uur.
Highlights in de buurt van deze TOP: