Meld je nu aan als vrijwilliger en help mee!

Zwerfafval in de natuur heeft negatieve effecten op planten, dier en mens. Het kan de bodem of het water verontreinigen, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken er in verstrikt. Het duurt vaak lang voordat zwerfafval zonder tussenkomst van de mens is afgebroken. Zelfs natuurlijk afval zoals een bananenschil blijft lang bestaan. Daarom maakt Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zich sterk voor een afvalvrij Nationaal Park.

 

Meedoen met de opschoonactie

Vanaf onderstaande locaties kan je helpen het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug op te schonen van zwerfafval. Op de locaties vind je een bak met grijpers, vuilniszakken en handschoenen die te leen zijn voor wandelaars of gemotiveerde opschooners. Op elk moment van de dag – dat de locatie open is – kan je langs gaan om deze spullen op te halen en het park op te schonen. Je hoeft hier geen afspraak voor te maken of vooraf je te melden.

 

 

 

 

De startlocaties

Kijk hier voor het adres en de openingstijden van de startlocaties

Samenwerken voor PlasticVrije Zones

Plastic Vrije Zones


In Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug werken we ook aan PlasticVrije Zones. Dit doen we op initiatief van GoedVolk en worden hierin ondersteund door Staatsbosbeheer. Het Doornse Gat en Landgoed Zonheuvel zijn al PlasticVrije Zones. Wil jij ook een Plastic Vrije Zone maken? Hoe meer partijen het concept PlasticVrije Zone omarmen, hoe beter. Neem contact op met de initiatiefnemers voor meer informatie over het realiseren van een PlasticVrije Zone op jouw bedrijventerrein, schoolplein of in een natuurgebied. Kijk op PlasticVrije Zone | Utrechtse Heuvelrug.

Geselecteerde tips voor routes zijn tot stand gekomen in samenwerking met Routes in Utrecht.

De opschoonactie van 2021 is mede mogelijk gemaakt door: