Voorbeeldtuinen

Een Heuvelrugtuin is een klein stukje Nationaal Park. Deze tuin bestaat voor minstens 60% uit groen, er wordt gifvrij getuinierd, biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving. In de deelnemende gemeenten van het project Heuvelrugtuinen, worden voorbeeldtuinen aangelegd. Deze voorbeeldtuinen zijn toegankelijk voor publiek en stimuleren en inspireren bewoners om van hun eigen tuin een stukje Nationaal Park te maken.

Voorbeeldtuinen zijn over het algemeen geen nieuw aan te leggen tuinen, maar plekken in de openbare ruimte die zich lenen voor vergroening of herinrichting. We sluiten daarbij zo veel mogelijk aan bij bestaande initiatieven van gemeenten, instellingen of bedrijven. Voorbeelden zijn een natuurlijke tuin bij een culturele instelling of de herinrichting van een gemeentelijk plantsoen of groenstrook.

Omdat we aanhaken bij bestaande projecten zijn we afhankelijk van de aanpak die initiatiefnemers van een voorbeeldtuin kiezen. We stellen daarom een aantal uitgangspunten voor die bijdragen aan het succes van de voorbeeldtuin:

  • De realisatie van de voorbeeldtuin gebeurt in samenwerking met verschillende partijen. Denk aan gemeente, woningcorporaties, scholen, lokale verenigingen en bewonersgroepen.
  • De tuin wordt aangelegd op een plek die goed toegankelijk is voor het publiek.
  • Minimaal 50% van de beplanting in de voorbeeldtuin bestaat uit inheemse soorten. Natuurlijk is er ook ruimte om bestaande beplanting te behouden. Zo wordt goed groen, niet onnodig verwijderd.
  • De voorbeeldtuin is een plek die bewoners inspireert en stimuleert. Waar mogelijk is het een plek voor ontmoeting, uitwisseling en participatie.

Samen maken we het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug nog een stukje groter en groener!

Handboek Voorbeeldtuinen

In dit handboek lees je hoe jouw organisatie een Heuvelrug voorbeeldtuin kan realiseren. En daarmee als voorbeeld kan dienen voor particulieren om met hun privé-tuinen waarde te creëren voor Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH).

Download hier het handboek (pdf).

 

Locaties van de Voorbeeldtuinen

 

Scrol verder voor meer voorbeelden en informatie over de voorbeeldtuinen.

Voorbeeldtuin Beauforthuis in Austerlitz

De eerste voorbeeldtuin was die bij het Beauforthuis Austerlitz (bij Zeist). In de tuin is een enthousiaste groep hard bezig geweest met de aanleg van een ‘Heuvelrugtuin’: een natuurlijk ingerichte tuin, veel streekeigen planten en zonder gebruik van gif. Samen met IVN-vrijwilliger Michel van Delft, Alies van den Berg (NMU) en directeur Nationaal Park Janine Caalders werd op 23 april 2020 het startsein gegeven voor het project Heuvelrugtuinen door het openen van deze eerste voorbeeldtuin. Heb je vragen over deze tuin? Neem dan contact op via info@beauforthuis.nl.

Lees het hele bericht

Voorbeeldtuin Dorpsakker De Parel in Amerongen

Naast de kruiden- en groentebedden die de vrijwilligers van Dorpsakker De Parel al jaren met veel liefde verzorgen, prijkt ook een prachtige border vol bessenstruiken. De nieuwste aanwinst daar is een aantal vaste kruidige planten, die van origine bijzonder goed passen in het gebied. Met die toevoeging kan De Parel zich sinds kort een openbare Heuvelrugtuin noemen. Bezoekers en voorbijgangers komen er kijken en doen ideeën op over hoe zij thuis ook kunnen Heuvelrug-tuinieren.

Lees het hele bericht

Voorbeeldtuin Groene Inval in Baarn

Kylie Verkaart, beheerder van de Groene Inval: “Met wat kleine aanpassingen is de tuin van de Groene Inval omgetoverd tot een echte Heuvelrugtuin. Het werk is verricht door vrijwilligers die in de buurt van het Natuur en milieu centrum wonen. Iedereen heeft iets gedaan: de een nam planten mee, de ander heeft zich bezig gehouden met het maken van een takkenril of een bijenhotel. We hopen inwoners van de gemeente Baarn te inspireren om met hun eigen Heuvelrugtuin aan de slag te gaan. Of je nu groene vingers hebt, of juist niet. Veel of weinig ervaring met tuinieren. Een groot of klein budget. Iedereen kan meedoen.”

Lees het hele bericht

Voorbeeldtuin Gemeentehuis Baarn

Langs de voetgangersdoorgang tussen het gemeentehuis en de Pauluskerk op de Brink, hebben Baarnse vrijwilligers een Heuvelrugtuin aangelegd. Ze hebben een deel van de bestrating eruit gehaald en daarvoor in de plaats planten neer gezet.

Lees het hele bericht

Voorbeeldtuin Poorthuistuin in Baarn

De tuinwerkgroep van Lokaal-O heeft met een aantal vrijwilligers de tuin van het Poorthuis omgetoverd naar een Heuvelrugtuin. In het midden staat een bankje die afkomstig is van stichting Baarsche bomen waarop bezoekers kunnen zitten en van de tuin kunnen genieten.

Kijk hier het filmpje

Voorbeeldtuin Hoenderdaal in Driebergen

De wijk Hoenderdaal in Driebergen heeft een van de meest enthousiaste bewoners als het over de Heuvelrugtuinen gaat.

Lees het hele bericht

Voorbeeldtuin basisschool de Meent in Maarn

In het hart van Maarn, verscholen tussen het groen en vlak naast de openbare basisschool de Meent, ligt de Dorpsmoestuin Maarn-Maarsbergen. De vrijwilligers hebben hier een voorbeeld Heuvelrugtuin gemaakt voor bewoners.

Lees het hele bericht

Voorbeeldtuin Gedachteniskerk in Rhenen

Toen het parkje bij de Gedachteniskerk in Rhenen opnieuw ingericht moest worden, wilde men een park die rust en ontspanning geeft, maar ook bij draagt aan de natuurwaarde. Zo kwam de gemeente Rhenen op het idee om er een Heuvelrugtuin van te maken. De houtbewerkingsafdeling Boschwijk van Bartiméus en Groei & Bloei afdeling Veenendaal werkten samen met de gemeente om deze tuin tot stand te brengen.

Lees het hele bericht

Voorbeeldtuin Ontmoetingskerk in Rhenen

Bij de Ontmoetingskerk in Rhenen, is er een grote groep vrijwilligers geweest die maar liefst 110m2 beplant hebben. Tijdens de verbouwing kwam er een hovenier langs om over de inheemse planten te adviseren die goed zijn voor vlinders.

Lees het hele bericht

Voorbeeldtuin de Eekhoeve in Veenendaal

Ook bij zorgboerderij de Eekhoeve in Veenendaal start deze maand de ontwikkeling van een voorbeeldtuin. Er komt een vijver (paddenpoel), inheemse vaste planten, heesters en bomen en een groot insectenhotel. Ze zijn al begonnen met het uitzetten van de tuin.

Lees het hele bericht

Voorbeeldtuin Vijverhof Woudenberg

Tijdens de plant-dag, georganiseerd door gemeente Woudenberg en Duurzaam Woudenberg, werd de Heuvelrugtuin geopend bij de Vijverhofvijver. Er was veel enthousiasme voor dit project, zowel online als offline.

Lees het hele bericht

Voorbeeldtuin ter Braaklaan in Zeist

Op 14 april 2021 opende wethouder Wouter Catsburg, de derde Heuvelrugvoorbeeldtuin aan de Ter Braaklaan in Zeist. Dit deed hij door –samen met een vrijwilliger uit de buurt – het Heuvelrugtuinenbordje in de grond te slaan. Een Heuvelrugtuin past goed in de omgeving van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, waar Zeist middenin ligt. Door op verschillende plekken voorbeeldtuinen aan te leggen wil de gemeente inwoners inspireren om zelf aan de slag te gaan in hun eigen (achter)tuin.

Lees het hele bericht

Voorbeeldtuin bij PGGM in Zeist

PGGM heeft nu ‘een stukje Nationaal Park’ in eigen tuin, namelijk een Heuvelrug Voorbeeldtuin bij het hoofdkantoor van PGGM in Zeist. Naast heel veel verschillende inheemse planten zijn er een insectenhotel, vogelnestkasten en een broeihoop. Verschillende vogels vinden hier een plekje om hun nest te bouwen in de holtes, kieren en scheuren van de oudere bomen. De insectenhotels worden bezocht door metselbijen, mieren, kevers, vliegen, vlinders, wespen en lieveheersbeestjes. De ‘broeihoop’, het opgestapelde dode hout en snoeiafval, biedt een welkome verstopplek voor bosmuisjes en egels. Het park is daarmee een plek vol inspiratie om van je eigen tuin een stukje Nationaal Park te maken.

Lees het hele bericht

Voorbeeldtuin de Boswerf in Zeist

Tijdens het Heuvelrugtuinfeestje op 23 oktober 2021 is de voorbeeldtuin bij de Boswerf officieel geopend. Wethouder Wouter Catsburg had de eer om

Lees het hele bericht