‘Droge worst, Heuvelrugs bosvarken’

Speciaal voor Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug produceerden eigenaren Stan Gloudemans en Josse Haarhuis van Buitengewone Varkens een droge worst van de bosvarkens van Landgoed Zuylestein. De worst is duurzaam geproduceerd, afkomstig uit de Heuvelrug en iedereen die de worst koopt steunt de natuur.

Deze buitengewone varkens wroeten, scharrelen en luieren op de akkers en in de bossen en weilanden van de Utrechtse Heuvelrug. Een verwend leven zoals de varkens verdienen! Als levende bosmaaiers bestrijden ze bramenstruiken en exoten en met hun gescharrel stimuleren ze de biodiversiteit. Hun dagelijkse kostje bestaat uit eikels, beukennootjes, bramenstruiken, wortels en doorgeschoten groente en fruit uit de moestuin van het landgoed. De diervriendelijke en ruimtelijke omgeving waarin ze leven, zorgt voor een prachtige kwaliteit vlees met een pure, ouderwetse smaak.

De droge worst van Heuvelrugs bosvarken

De droge worst is speciaal ontwikkeld voor de streekproductenlijn van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De worst wordt gemaakt en gedroogd door lokale ambachtelijke slagers in de provincie Utrecht om overbodig transport te voorkomen. In de worst zitten zo min mogelijke toevoegingen. Zo blijft de smaak zo puur mogelijk en proef je echt het luxe leven terug.

Te bestellen via

De webshop van Buitengewone Varkens

Goed voor de planeet

De bosvarkens hebben een buitengewoon goed leven. Diervriendelijkheid staat voorop. Bij het ontwerp van de varkenshouderij is uitgegaan van de wensen van het varken met genoeg ruimte en een natuurlijke omgeving. De varkens krijgen 100% circulair voer van reststromen uit de voedingsmiddelen industrie, zodat er geen landbouwgrond nodig is om dit voer te telen. Ook komt het voer van dichtbij, dus met een kleine CO2 footprint. Door hun eigen gescharrel, zijn ze ook nog eens goed voor de bodem en de biodiversiteit: de beste natuurbeheerders die je kunt hebben op je landgoed.

Een bijzondere woonplek voor de varkens

De bosvarkens wonen op landgoed Zuylenstein. Landgoed Zuylenstein heeft als voormalige ridderhofstad een rijke historie van 600 jaar. Belangrijke bestuurders van ons land troffen elkaar hier. Een plek om tot rust te komen, om jachtpartijen te organiseren en om te genieten van de bosrijke omgeving. Stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau (1630-1640) en later de familie Van Nassau Zuylestein waren voormalige bezitters. Landgoed Zuylestein is uitgestrekt over 120 hectare. Ruim 52 hectare daarvan bestaat uit weilanden en bouwland, 12 hectare uit natuurgebieden, 8 hectare aan akkers en 45 hectare aan bossen. De huidige eigenaar Jemima de Brauwere werkt met veel elan aan de toekomst van het landgoed. Zeker een bezoekje waard, waarbij je de buitengewone varkens ook nog eens in het echt kunt ontmoeten.

De Streekproducten van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug heeft een eigen streekproductenlijn. Deze bijzondere producten zijn extra bijzonder, omdat voor ieder verkocht product een percentage wordt afgedragen aan natuurbeheer en – behoud. Zo kunnen we blijven zorgen voor dit prachtige gebied, ook voor de generaties na ons. De streekproducten van het Nationaal Park zijn met grote zorg uitgekozen.

  • Ieder product draagt op eigen wijze bij aan een duurzame planeet.
  • Alle producten worden lokaal gemaakt, met producenten en ingrediënten uit de streek.
  • En ieder product heeft een uniek verhaal.