ZonheuvelZwam growkit

Speciaal voor Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug introduceren Goedlandt Circulair Landgoed beheer en stichting SBI (eigenaar van Landgoed Zonheuvel) de ZonheuvelZwam growkit. Hiermee kan iedereen zijn eigen zwammen kweken, bijdragen aan een gezonde en afvalvrije omgeving en de natuur steunen!

Midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ligt Landgoed Zonheuvel. Een waardevolle plek met een bijzondere geschiedenis. Ooit het Landgoed van de familie Van der Poorten Schwartz, nu eigendom van Stichting SBI met een hotel, vergaderzalen en een broedplaats voor bedrijven die het gedachtengoed van Landgoed Zonheuvel omarmen. Circulariteit staat centraal bij SDG house Landgoed Zonheuvel.​

De ZonheuvelZwam growkit

Met de growkit kan iedereen oesterzwammen kweken op zijn/haar eigen koffiedik. Zo werken we samen aan een gezonde en afvalvrije omgeving. Met wat broed, koffiedik en een beetje liefde en geduld maak je heerlijke oesterzwammen en belandt jouw koffiedik niet in de verbrandingsoven.

Te koop bij

De ZonheuvelZwam growkit is te koop bij de receptie van Landgoed Zonheuvel.

Het Landgoed kweekt zelf ook zwammen op iets grotere schaal. Het koffiedik van de circa 70.000 kopjes koffie die ze jaarlijks schenken, gebruiken ze om oesterzwammen te kweken die ze terug leveren aan de keuken van hun eigen restaurant. Daar worden lekkere gerechten van gemaakt,  die ’s avonds op het menu staan. Een bijzonder product dus die extra bijzonder is, omdat voor ieder verkochte growkit een percentage wordt afgedragen aan natuurbeheer en – behoud van het Nationaal Park.

Landgoed Zonheuvel

Het ontstaan van Landgoed Zonheuvel gaat terug naar 1884, toen Joost van der Poorten Schwartz de grond kocht waarop het Landgoed gebouwd is. Joost van der Poorten Schwartz (bekend onder zijn schrijverspseudoniem Maarten Maartens) woonde hier begin 1900 met zijn familie. Hij was een sociaal bewogen man die in zijn testament liet opnemen dat toekomstige eigenaren het leren en ontwikkelen van mensen centraal zouden stellen in de activiteiten die op het landgoed plaatsvinden. De huidige  eigenaar, Stichting SBI, geeft hier vol verve invulling aan. Als onderdeel van het SDG House Network zetten de partners van het landgoed zich in voor samenwerking, kennisuitwisseling en ondernemerschap die duurzame ontwikkeling bevorderen. Het terrein wordt beheerd door Goedlandt; een advies- en implementatiebureau voor circulair landgoedbeheer. Hierin staan het herstel of de versterking van de biodiversiteit en duurzame methoden en technieken centraal.

Streekproduct van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De growkit is onderdeel van een reeks streekproducten van het Nationaal Park. Deze bijzondere producten zijn extra bijzonder, omdat voor ieder verkocht product een percentage wordt afgedragen aan natuurbeheer en – behoud. Daarnaast dragen de producten bij aan een duurzame planeet, zijn ze lokaal gemaakt, met producenten en ingrediënten uit de streek en vertellen ze allemaal een uniek verhaal.  

Meer weten?

Kijk op www.puurutrechtseheuvelrug.nl of www.campuslandgoedzonheuvel.nl.