Toegangsregels

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een plek voor ontmoetingen. Met natuur, cultuur én met anderen die van dit rijke hartje Nederland willen genieten. Dat betekent ook: rekening houden met de omgeving en met elkaar. Daarom gelden in het park gedragsregels, zodat iedereen veilig en comfortabel kan genieten van de Utrechtse Heuvelrug en de natuur niet wordt verstoord.

Lees de flyer ‘Toegangsvoorwaarden NPUH’ (pdf) 

Van zonsopgang tot zonsondergang ben je welkom in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Houd je aan de aangegeven wegen en paden. Daarbuiten is de natuur kwetsbaar voor verstoring. 

Voor alle (commerciële) georganiseerde activiteiten is schriftelijke toestemming nodig van de terreineigenaar. Kijk voor meer informatie bij het Gebruikersloket.

De wandel-, fiets- en paardrijpaden herken je aan onderstaande borden. Mag je er niet komen, dan staat er een rood kruis doorheen. 

Vignetten

Alle paardenpaden zijn toegankelijk voor ruiters. Wel is er een ruitervignet verplicht op de meeste paardenpaden. Kijk op de pagina over het ruitervignet voor meer informatie. Menners doen er verstandig aan om zich van te voren op de hoogte te stellen van de toegankelijkheid van de paardenpaden. Klik hier voor meer informatie. 

Voor het mountainbiken op de Utrechtse Heuvelrug is een aantal speciaal aangelegde routes beschikbaar. Mountainbiken is alleen toegestaan op daartoe aangewezen en gemarkeerde paden en fietspaden, daarbuiten is mountainbiken op wandelpaden en ruiterroutes niet toegestaan. Houd rekening met elkaar en pas je snelheid aan als je te paard, op de mountainbike of per fiets medegebruikers passeert of kruist. Wie gebruik wil maken van de MTB-routes moet in het bezit zijn van een jaarvergunning, die bestaat uit een vignet die op de fiets, de helm of elders moet worden aangebracht. Kijk op de pagina over het MTB vignet voor meer informatie.

Groepsactiviteit of evenement organiseren?

Zelf een groepsactiviteit of evenement organiseren in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug? De medewerkers van het gebruikersloket helpen u graag verder. Zie deze pagina voor meer info.