Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug

Paardenliefhebbers kunnen volop genieten van het de natuur op de paardenpaden op de Utrechtse Heuvelrug. Met het nieuwe Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug heb je toegang tot goed begaanbare paardenpaden voor ruiters en menners.

Vanaf 1 januari 2022 is de aankoop van dit Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug verplicht voor ruiters en menners die gebruik maken van de paden die over het Utrechtse Heuvelrug vignetgebied lopen. Het ruitervignet bestel je eenvoudig via onderstaande bestelformulieren. Het vignet is direct geldig: je ontvangt je digitale vignet na betaling in je mailbox. Met je bijdrage onderhouden we de paden, zorgen we voor de boomveiligheid en beheren we de omliggende natuur.

Type vignetten en kosten

 • Een jaarvignet à €60,-
 • Een meerpersoons jaarvignet à €90,- voor bijrijders/families.
 • Een maandvignet à €25,-
 • Een weekvignet à €15,-
 • Een dagvignet à €7,50,-

* Meerpersoons jaarvignet: Wanneer er door meerdere familieleden of bijrijders op één paard gereden wordt, kan er een meerpersoons jaarvignet aangeschaft worden. Kijk in de gebruikersvoorwaarden voor ruiters en menners voor meer informatie.

Bestellen

Ruitervignet voor ruiter & menners

Meerpersoonsvignet voor ruiter & menners

Voor maneges & hippische ondernemers

Bestel een vignet voor één ruiter of menner. Bestel een vignet voor bijrijders/families tot maximaal 3 personen.

Bestel een vignet voor maneges en/of hippische ondernemers.

bestel
bestel bestel

De gebruikersvoorwaarden

Algemene voorwaarden

Op het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug zijn de volgende Algemene Voorwaarden (pdf) van toepassing. Hierin vindt u ook ons retourbeleid.

 

Draag bij aan mooie paardenpaden! Koop nu het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug.

Waar geldig

Verschillende gemeenten, terrein- en particuliere eigenaren doen mee met het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug. In totaal bieden zij samen meer dan 200 kilometer aan paardenpaden op de Utrechtse Heuvelrug. Op dit moment doen mee:  Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, gemeenten Soest, Zeist, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Baarn, het recreatieterrein RCN Het Grote Bos en de landgoederen Eyckenstein, Remmerstein, De Kleine Hoogstraat, Darthuizen, Jonge Hindrikhoeve, den Berg, Maarsbergen, Huis te Maarn en Maartensdijksebos.

Let op!

De gemeente Soest heeft haar eigen ruitervignet (uitgifte via de Warmbloed Paardenvereniging Eemland). Met de gemeente Soest is de afspraak gemaakt dat ruiters/menners die in het bezit zijn van een Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug, ook binnen het vignetgebied van Soest mogen rijden. Je hoeft voor Soest dus geen apart vignet aan te schaffen, wanneer je in het bezit bent van een Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug. Het ruitervignet van Soest blijft daarnaast bestaan en geldt alleen binnen het vignetgebied van Soest.

Het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug is niet geldig op de paden van andere vignetgebieden:

Deze gebieden hebben een eigen vignet. Je dient hiervoor desbetreffend vignet aan te schaffen.

MELDINGEN

Heb je een melding met betrekking tot het onderhoud van de paardenpaden of van gevaarlijke situaties? Laat het weten via het meldingsformulier Ruitervignet UH. Je melding wordt door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug opgepakt en doorgestuurd naar de desbetreffende terreineigenaar.

 

Meldingsformulier

Afsluitingen en onderhoud paardenpaden

 • Onderhoud gestart
  Op 7 maart is de aannemer gestart met het open maken van de watergaten op de paardenpaden in Leersum. Door de watergaten weer open te maken, kan het water beter weglopen en blijven de paardenpaden droger. Daarnaast wordt er ook gesleept, waardoor de paardenpaden geëgaliseerd worden. Ook in andere gebieden – Amerongen, Zuylenstein, MaarnMaarsbergen – worden de watergaten geopend en wordt er gesleept de komende weken. In de Vuursche wordt volgende week gestart. Hiermee wordt een eerste begin gemaakt met het onderhoud van de paardenpaden in het vignetgebied van de Utrechtse Heuvelrug.
 • Routes Breeveen en Dartheide: 
  Na de valwind van 18 juni zijn de paardenpaden op Dartheide en in Breeveen dusdanig beschadigd dat ze niet veilig toegankelijk zijn. In de komende maanden worden deze routes door Utrechts Landschap weer veilig gemaakt. De ruiterroute is dusdanig beschadigd dat deze op een andere locatie in Breeveen opnieuw wordt aangelegd. Meer informatie>

Respecteer de buitencode

Ruiters en menners worden geacht zich aan de buitencode te houden:
 1. Respecteer de natuur
 2. Houd je aan de toegangsregels
 3. Geef elkaar de ruimte
 4. Wees vriendelijk
 5. Spreek elkaar aan

 

Meer over de buitencode

Te paard je weg vinden

Voor ruiters en menners biedt het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vele kilometers aan gemarkeerde paardenpaden. Tijdens het paardrijden of mennen leiden de paden je langs afwisselende landschappen: bossen en vennen, heide en open vlaktes. De landschappen van de Utrechtse Heuvelrug blijven verrassen, juist ook te paard.

Wil je meer informatie over paardrijden en mennen op de Utrechtse Heuvelrug? Kijk dan op de website paardrijdeninutrecht.nl. Hier vind je onder andere routeplanners, tips voor plekken om te pauzeren of te overnachten met je paard en prachtige sfeerbeelden van alles wat het Nationaal Park aan ruiters en menners te bieden heeft.

paardrijdeninutrecht.nl

Veelgestelde vragen voor ruiters & menners

 • Wat is het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug?

  Je staat er misschien niet direct bij stil, maar als je buiten rijdt, ben je in feite te gast bij de betreffende terreineigenaar. Die eigenaar kan voorwaarden stellen aan het gebruik van de paden. Het ruitervignet is een bewijs dat je betaald hebt en met je paard mag rijden op de paden die door de deelnemende terreineigenaren zijn opengesteld voor ruiters en/of menners. Het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug geldt zowel voor ruiters als menners.

 • Wat kost het vignet?
  • Een jaarvignet kost €60,-
  • Een meerpersoons jaarvignet kost €90,- voor bijrijders/families.
  • Een maandvignet kost €25,-
  • Een weekvignet kost €15,-
  • Een dagvignet kost €7,50,-
 • Waarom moet ik betalen voor het gebruik van de ruiter- en menpaden?

  Jarenlang konden in veel gebieden ruiters en menners zonder te betalen ruiter- en menpaden gebruiken. De afgelopen jaren hebben bezuinigingen en een terugtredende overheid tot gevolg gehad dat er minder geld is voor natuur en recreatie, terwijl het wel steeds drukker wordt in de natuurgebieden.

  De subsidie voor recreatieve voorzieningen is al lang niet meer kostendekkend voor de basisvoorzieningen voor de grote aantallen wandelaars en fietsers, waarvoor die subsidie bedoeld is. Het kost terreineigenaren veel moeite om deze voorzieningen op orde te houden.

  Voor de extra voorzieningen voor specifieke, kleinere doelgroepen die het gebied gebruiken, is daarom een eigen bijdrage van gebruikers noodzakelijk geworden. Dat geldt, naast de mountainbikepaden, ook voor de ruiter- en menpaden. De gebruikersbijdrage wordt gebruikt om de ruiter- en menpaden te onderhouden.

 • Wat zijn de gebruikersvoorwaarden voor ruiters/menners?

  Voor het paardrijden en aangespannen rijden (mennen) op de paardenpaden die vallen binnen het Utrechtse Heuvelrug vignetgebied is het verplicht om in het bezit te zijn van het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug. Hiermee mogen ruiters en menners gebruik maken van de paardenpaden op basis van de in deze regeling genoemde voorwaarden en gedragsregels. Deze gebruiksvoorwaarden lees je hier:

  Gebruikersvoorwaarden Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug – ruiters en menners (pdf).

  Op het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug zijn de volgende Algemene Voorwaarden (pdf) van toepassing. Hierin vindt u ook ons retourbeleid.

 • Waar is het vignet geldig?

  Kijk op de kaart op de website ruitervignetuh.nl voor een actueel overzicht van de paardenpaden die vallen binnen het gebied van het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug.

  De gemeente Soest heeft haar eigen ruitervignet (uitgifte via de Warmbloed Paardenvereniging Eemland). Met de gemeente Soest is de afspraak gemaakt dat ruiters/menners die in het bezit zijn van een Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug ook binnen het vignetgebied van Soest mogen rijden. Je hoeft voor Soest dus geen apart vignet aan te schaffen wanneer je in het bezit bent van een Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug. Het ruitervignet van Soest blijft daarnaast bestaan en geldt alleen binnen het vignetgebied van Soest.

  Het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug is niet geldig op de paden van:

   • Goois Natuurreservaat
   • Landgoed Den-Treek Henschoten en het Heihuis
   • Landgoed Pijnenburg

  Deze gebieden hebben een eigen vignet. Je dient hiervoor desbetreffend vignet aan te schaffen.

 • Hoe zit het met de gebieden op de Utrechtse Heuvelrug waar ik nu al een vignet nodig heb?

  Dat verschilt per gebied.

  • Goois Natuurreservaat: heeft zijn eigen vignet.
  • Landgoed Pijnenburg: heeft zijn eigen vignet.
  • Soest: houdt vooralsnog zijn eigen vignet voor ruiters en menners die alleen in Soest rijden. Maar Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug mogen hier straks ook rijden zonder bij te betalen.
  • Panbos – Beerschoten: het hier nu vereiste vignet van het Utrechts Landschap zal worden vervangen door het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug.
  • Den Treek – Henschoten: heeft zijn eigen vignet.
 • Waarom is er niet één ruitervignet voor de hele Utrechtse Heuvelrug?

  Voor de gebruikers zou dat inderdaad het mooist zijn. Maar niet alle terreineigenaren kiezen op dit moment al voor een gezamenlijk systeem. Mogelijk sluiten in de toekomst meer terreineigenaren zich aan, zodat het gezamenlijke vignetgebied groter wordt.

 • Geldt het vignet ook voor andere gebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten?

  Het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug geldt alleen voor hun gebieden op de Utrechtse Heuvelrug.

 • Wat is het meerpersoons jaarvignet?

  Wanneer er door meerdere familieleden of bijrijders op één paard gereden wordt, kan er een meerpersoons jaarvignet aangeschaft worden.

  Regels voor een meerpersoons jaarvignet:

  • Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen bijrijders en families.
  • Er mogen maximaal 3 personen op één meerpersoons jaarvignet rijden, inclusief de eigenaar van het paard. Extra familieleden/bijrijders moeten een ‘regulier’ jaarvignet aanschaffen.
  • Deze 3 personen kunnen niet tegelijk buitenrijden met hetzelfde ‘meerpersoons’ vignet.
  • Een meerpersoons jaarvignet heeft een uniek nummer die gekoppeld wordt aan maximaal 3 namen.
  • Het meerpersoons jaarvignet is een ‘proef’ en wordt na het eerste jaar geëvalueerd. Afhankelijk van de uitkomsten van deze evaluatie kan ervoor gekozen worden het vignet niet langer aan te bieden of de prijs aan te passen.

   

 • Hoe moet ik het vignet bij me dragen?

  Je dient het jaarvignet, maandvignet, weekvignet en/of dagvignet geprint of op je telefoon te kunnen tonen wanneer de opsporingsambtenaar je hiernaar vraagt. Je ontvangt geen fysiek vignet.

 • Wat als ik mijn aankoop wil retourneren?

  Zie je toch af van jouw aankoop? Je mag jouw aankoop met betrekking tot de aankoop van het ruitervignet gedurende 14 dagen zonder opgave van reden retourneren. Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug mag je vragen naar de reden van retourneren, maar je bent niet tot opgave van reden(en) verplicht.

  De bedenktijd gaat in op de dag die volgt op de dag van aankoop.

  Je kunt jouw aankoop retourneren, door een email te sturen naar info@np-utrechtseheuvelrug.nl o.v.v.  het factuurnummer en jouw unieke vignetnummer.

  Verplichtingen Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug na retournering:

  • Nadat jouw retourmelding is ontvangen, ontvangt je een ontvangstbevestiging.
  • Je krijgt alle betalingen vergoed, uiterlijk binnen 14 dagen na de retourmelding.
  • Voor terugbetaling gebruikt Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug hetzelfde betaalmiddel als je gebruikt hebt voor je aankoop, tenzij je instemt met een andere methode.
 • Wat kan een ruiter/menner verwachten?
  • Ruiters en menners mogen gebruik maken van de paardenpaden die binnen het vignetgebied vallen.
  • Ruiters en menners mogen verwachten dat de paardenpaden onderhouden zijn.
  • Ruiters en menners mogen verwachten dat de inkomsten uit het vignet bijdragen aan het beheer en onderhoud van de paardenpaden binnen het vignetgebied.
 • Wat gebeurt er met het geld dat binnenkomt uit de verkoop van vignetten?

  Het geld dat binnenkomt wordt verdeeld over de deelnemende terreineigenaren. Deze gebruiken het om de kosten te dekken van het open- en in stand houden van de ruiter- en menpaden, het onderhoud hiervan en de zorg voor de (boom)veiligheid. Een klein gedeelte van het vignetgeld is bedoeld voor natuurprojecten op de Utrechtse Heuvelrug, waar je als ruiter of menner ook van mee geniet. De kosten zijn van te voren vastgesteld en vormen mede de basis voor de prijs van het vignet.

 • Waarom is het nieuwe Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug duurder dan het mountainbike-vignet op de Utrechtse Heuvelrug?

  Dit heeft te maken met het verwachte aantal te verkopen vignetten, het aantal kilometer pad dat beschikbaar is en wat er nodig is om de paden in stand te houden. De groep mountainbikers op de Utrechtse Heuvelrug is vele malen groter dan de groep ruiters en menners. Terwijl het aantal kilometers pad dat hen ter beschikking staat, minder is. Daar komt nog bij dat de mountainbikers als vrijwilligers het meeste onderhoud aan de mountainbikepaden zelf kunnen doen, terwijl voor ruiter- en menpaden vaker professioneel materieel ingezet moet worden.

 • Hoe zit dat met het onderhoud van de paden?

  Voor terreineigenaren zijn wensen en richtlijnen geformuleerd over het gewenste niveau voor het beheer en onderhoud van de paardenpaden die onderdeel zijn van het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug. Deze zijn alleen van toepassing als de desbetreffende grondeigenaar deze type paardenpaden en eventuele aanvullende ondersteunende infrastructuur (zoals afsluitvoorzieningen) daadwerkelijk bezitten.

  Lees hier de Richtlijnen ruiter- en menpaden basisonderhoud Utrechtse Heuvelrug (pdf).

 • Hoeveel vignetten heb ik nodig als ik meerdere paarden heb?

  Het ruitervignet is een persoonsgebonden vignet, dus als je in je eentje met meerdere paarden in het vignetgebied loopt, heb je aan 1 vignet voldoende. Stel je gaat meer meerdere mensen buiten rijden (dus ieder op 1 van jouw paarden) dan heb je meerdere vignetten nodig. Heb je met meerdere personen 1 paard waar je afwisselend op rijdt? Kijk dan bij het meerpersoonsvignet.

Veelgestelde vragen maneges & hippische ondernemingen

 • Wat verstaan we onder hippische ondernemers?
  • Onder hippische ondernemers verstaan we hippische bedrijven die paarden in hun eigendom verhuren aan anderen, zoals maneges.
  • Hippische ondernemers dienen een Kamer van Koophandel registratie te hebben.
  • Pensionstallen waar particuliere paardeneigenaren hun paard stallen, vallen niet onder hippische ondernemers. Alle particuliere paardeneigenaren moeten een eigen vignet aanschaffen volgens de ‘gebruikersvoorwaarden Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug – ruiters en menners’ en kunnen geen vignet aanschaffen onder onderstaande voorwaarden. Dit geldt ook wanneer zij hun paard gestald hebben op een manege of andere hippische onderneming.
 • Wat zijn de gebruikersvoorwaarden voor maneges/ hippische ondernemingen?

  Voor het paardrijden en aangespannen rijden (mennen) op de paardenpaden die vallen binnen het Utrechtse Heuvelrug vignet-gebied is het verplicht om in het bezit te zijn van het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug. Hiermee mogen ruiters en menners gebruik maken van de paardenpaden op basis van de in deze regeling genoemde voorwaarden en gedragsregels. Deze gebruiksvoorwaarden lees je hier:

  Gebruikersvoorwaarden Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug – hippische ondernemers (download pdf).

  Op het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug zijn de volgende Algemene Voorwaarden (pdf) van toepassing. Hierin vindt u ook ons retourbeleid.

 • Moet ik als hippische onderneming per paard of per ruiter een vignet aanschaffen?

  Voor particuliere paardeneigenaren geldt dat zij een persoonsgebonden vignet aanschaffen, die geregistreerd staat op hun eigen naam. Dit vignet is niet gebonden aan het paard.

  Voor hippische ondernemingen geldt het volgende: iedere hippische onderneming dient in het bezit te zijn van een vignet voor het totaal aantal paarden dat per keer buiten rijdt. Ongeacht het aantal paarden dat gestald staat op de onderneming en ongeacht het aantal ruiters dat bij de onderneming rijdt/lid is. Ook maakt het niet uit welke paarden er buiten rijden, de vignetten zijn niet gekoppeld aan de naam van een paard of ruiter. De vignetten staan op naam van de hippische onderneming.

  Als er bijvoorbeeld telkens met een groep van in totaal 10 paarden buiten wordt gereden, dienen er 10 vignetten aangeschaft te worden. Een hippische onderneming die paarden verhuurt aan klanten heeft twee mogelijkheden:

  1. De onderneming koopt zelf de vignetten en klanten maken hier gebruik van. Klanten hoeven dan geen eigen vignet aan te schaffen.
  2. De onderneming koopt zelf geen vignetten en vraagt de klanten een vignet te kopen. Klanten dienen dan een naamsgebonden vignet aan te schaffen volgens de regels voor ruiters en menners.
 • Waarom zijn er verschillende vignetten voor hippische ondernemers en particuliere ruiters?

  Voor particuliere paardeneigenaren is het uitgangspunt dat de vignetten naamsgebonden zijn en gekoppeld worden aan de naam van de ruiter die op een paard rijdt. Voor een hippische onderneming zou dit echter betekenen dat iedere klant een vignet op zijn/haar naam zou moeten aanschaffen. Om hippische ondernemers en hun klanten tegemoet te komen hebben we ervoor gekozen dat het voldoende is om het aantal vignetten aan te schaffen wat gelijk is aan het aantal paarden dat per keer buitenrijdt. Deze vignetten worden gekoppeld aan de naam van de hippische onderneming, zodat niet elke klant persoonlijk een vignet hoeft aan te schaffen.

 • Mag ik als particulier paardeneigenaar ook gebruik maken van het vignet voor hippische ondernemers?

  Nee, dat mag niet. Een particuliere paardeneigenaar die met zijn eigen paard rijdt dient een persoonlijk vignet aan te schaffen. Hij/zij kan geen gebruik maken van een vignet voor hippische ondernemers, ook niet als het paard gestald is op een manege of andere hippische onderneming.

 • Mag ik als medewerker van de hippische onderneming ook gebruik maken van het vignet voor hippische ondernemers?

  Ja dat mag. Medewerkers van een hippische onderneming die tijdens hun werk rijden met een paard in eigendom van de onderneming kunnen gebruik maken van de vignetten voor hippische ondernemers.

  Wanneer medewerkers met hun eigen paard (particulier eigendom) rijden dienen zij in het bezit te zijn van een persoonlijk vignet en mogen zij geen gebruik maken van de vignetten voor hippische ondernemers. Ook niet als hun paard gestald is op een manege.

 • Mag ik als leaseklant gebruik maken van het vignet voor hippische ondernemers?

  Ruiters die een paard leasen bij een hippische onderneming en hier individueel (zonder begeleiding vanuit de onderneming) mee naar buiten gaan, dienen in het bezit te zijn van een persoonlijk vignet. Zij mogen geen gebruik maken van een vignet geregistreerd op de naam van een hippische onderneming. Ook niet als het lease-paard gestald is op een manege.

 • Hoe zit dat met de BTW?

  De Ruitervignetten Utrechtse Heuvelrug zijn van BTW vrijgesteld, vanwege recreatieve vrijstelling. Op de factuur staat vermeld dat het BTW-vrijgesteld is.

Ik ben terreineigenaar en wil meer weten over het vignet

Heeft u als terreineigenaar interesse om mee te doen met het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug? Neem dan contact op met Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (info@np-utrechtseheuvelrug.nl) of kijk bij de veel gestelde vragen voor terreineigenaren.

Webpagina voor terreineigenaren